Korekcija povešene kože vek – poseg, ki odpre pogled na svet

Korekcija povešene kože vek ali strokovno »blefaroplastika« je poseg, pri katerem zaradi povešenosti kože in izbočenosti maščobnih blazinic okrog oči odvečno kožo odstranimo ter zmanjšamo maščobne blazinice.

Na naše telo in tkiva vse življenje delujejo različne zunanje sile, ki telo preoblikujejo. Pri mladih so tkiva večinoma močna in prožna ter se upirajo zunanjim dejavnikom, z leti pa se količina vezivnih elementov (kolagenskih vlaken in elastina) manjša, podporna tkiva slabijo in popuščajo, zaradi česar se začne koža tanjšati, izgubi elastične lastnosti in se poveša.

 

Na obrazu se najprej pokažejo ti znaki staranja okrog oči, saj je koža tam najtanjša. Zaradi vpliva krožne mišice, ki je okrog oči (m. orbicularis oculi)  nastajajo gube, ki pa se v mladosti po prenehanju krčenja mišice praktično popolnoma zgladijo (dinamične gube), kasneje pa gube ostajajo tudi po tem, ko je mišica že popolnoma sproščena (statične gube).

 

Zaradi slabenja podpornih elementov kože na zgornjih vekah se tam koža povesi in tako daje področju okrog oči utrujen, včasih tudi žalosten izraz. Na spodnjih vekah se običajno povečanju kože pridruži še izbočenost maščobnih blazinic, ki so v mladosti ugnezdene globlje za fibrozno membrano, z leti pa tudi ta membrana oslabi, zato se maščobne blazinice izbočijo in dajo videz podočnjakov. Še posebej so izražene zjutraj, ko se vanje nakopiči tkivna tekočina – kmalu za te, ko vstanemo iz postelje,  pase oteklina zmanjša.

 

Občasno se koža zgornjih vek tako povesi, da se dotika trepalnic – v tem primeru je seveda oteženo tudi nanašanje maskare in drugih ličil.

 

Zaenkrat  še niso iznašli učinkovitega kozmetičnega preparata, ki bi povešanje kože vek preprečil ali odpravil, na srečo pa lahko znake staranja  in utrujenosti v tem področju učinkovito odpravimo s kirurškim posegom.

 

Blefaroplastika oz. kirurška korekcija kože in maščobnih blazinic na vekah je poseg, ki spremeni podobo okrog oči. Običajno ga izvedemo v lokalni anesteziji, tako da posebne priprave na poseg niso potrebne, po posegu pa lahko gre pacient praktično takoj domov. Okrevanje je hitro, modrice in oteklina ob operiranem področju pa izgine že po nekaj dneh. Brazgotine po posegu so odlično skrite – na zgornjih vekah v gubi nad očmi, pri spodnjih pa tik pod trepalnicami – tako da so sčasoma praktično nevidne.

 

Blefaroplastika je v slošnem zelo varen poseg z majhno možnostjo komplikacij, zadovoljstvo pacientov po posegu pa veliko.

 

Prav zato pravimo, da je »blefaroplastika« poseg, ki odpre pogled na svet.

g

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipisicing elit, sed do eiusmod

Instagram