Ksantelazme in kožne spremembe

Ksantelazme

Nabiranje holesterolskih depozitov na vekah imenujemo ksantelazme.

Ksantelazme na vekah običajno ne predstavljajo zdravstvenega, ampak zgolj estetski problem, a je na srečo lahko rešljiv. Obarvana področja je potrebno v celoti izrezati in kožo nato zašiti. Na srečo je v večini primerov na vekah dovolj kože, da lahko defekte brez napetosti zašijemo, včasih pa je možno narediti odstranitev ksantelazem tudi v sklopu odstranitve odvečne in povešene kože na zgornjih vekah s posegom blefaroplastike.

Kožne spremembe

Popolnoma normalno je, da se na naši koži nahaja večje ali manjše število kožnih sprememb. Lahko gre zgolj za skupke nenevarnih pigmentnih celic (melanocitni nevusi), povečanega števila kožnih žilic (hemangiomi) ali zgolj pomnoženih celic zgornjih plasti kože (npr. seboroične keratoze). Velikokrat se na vratu, pod dojkami ali v pazduhah pojavijo majhne, pecljate kožne spremembe (mehki fibromi), na rokah pa virusne bradavice.

V kolikor so te spremembe moteče, jih lahko učinkovito odstranimo. Glede na velikost, lokacijo in naravo spremembe se odločimo za lasersko odstranjevanje kožnih sprememb, radiofrekvenčno ablacijo (RF) ali klasično kirurško ekscizijo. Vedno izberemo najprimernejšo metodo, ki pušča čim manj vidne znake odstranitve.

Na žalost pa se lahko na koži pojavijo tudi spremembe, ki so nevarne. Dejstvo je, da se v zadnjih letih število nevarnih oblik kožnega raka izredno povečuje, tako da je nujno, da smo pozorni na spremembe, ki nastajajo. Kožne spremembe se lahko povečajo, spremenijo obliko ali barvo, se izbočijo, spontano zakrvavijo ali pričnejo boleti. Vsak od teh znakov je opozorilo, da se s kožno spremembo nekaj dogaja in da je dobro, da jo greste pokazati osebnemu zdravniku, dermatologu ali pa se odločite za odstranitev pri kirurgu. V kolikor obstaja kakršnakoli možnost, da je lahko kožna sprememba nevarna, jo je potrebno v celoti izrezati in poslati na patohistološko preiskavo. Preiskava pove, kake narave je sprememba (benigna oz. nenevarna ali nevarna oz. maligna) in ali je v celoti odstranjena. Če nevarna sprememba ni v celoti odstranjena, je seveda potrebno poseg nekoliko razširiti in zagotoviti, da je odstranjena v celoti. V redkih primerih je smiselno najprej napraviti biopsijo, t.j. odvzeti manjši del spremembe, ga poslati na patohistološko preiskavo, šele po prejetju izvida preiskave pa se odločimo, ali je potrebno spremembo v celoti odstraniti ali ne.

Sam poseg odstranitve vedno poteka popolnoma neboleče, saj področje kožne spremembe omrtvimo z lokalnim anestetikom, nato spremembo izrežemo z ustreznim varnostnim robom (oddaljenostjo reza od roba spremembe) in primerno globino. Defekt, ki ostane v koži zašijemo – običajno za to uporabimo resorbilne šive, ki jih napeljemo pod kožo (da na koži ni vidnih »tračnic« od šivov) in jih ni potrebno odstranjevati, saj se pod kožo sami raztopijo.

Vselej preko šivnih linij namestimo Omnistrip® obliže, ki dobro zaščitijo operirano področje, preprečujejo vdor bakterij in s tem zmanjšujejo možnost vnetja, hkrati pa tudi držijo robove v natančno poravnanem položaju, kar zagotavlja čim boj optimalno celjenje. Brazgotine na koži so žal pri operativnih posegih neizbežne, zato se vedno trudimo, da so čim krajše, usmerjene v smer, kjer je tenzija čim manjša, vedno pa jih tudi postavimo na mesta, kjer so čim manj vidne. 

g

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipisicing elit, sed do eiusmod

Instagram