Pregledi znamenj z dermatoskopom

Na vsa kožna znamenja moramo biti pozorni, saj se lahko iz njih razvijejo nevarne oblike kožnega raka.

Redni pregledi z dermatoskopom so nujno pri ljudeh, ki imajo večje število kožnih sprememb in pri tistih, ki opazijo, da se določena kožna znamenja spreminjajo (oblika, velikost, barva).

Lokacija

Ljubljana

Zdravnik

Jernej Kukovič, dr. med.

Trajanje posega

30 do 60 min.

Nazaj na delo

takoj

Anestezija

brez

Cena

70 €

Kaj je dermatoskopija?

Dermatoskopija je diagnostična tehnika, ki omogoča podrobnejši pregled kože in njenih struktur pod površino. Ta postopek se običajno izvaja s pomočjo dermatoskopa, ki je specializiran ročni instrument z vgrajenim povečevalnim steklom in svetlobnim virom. Namenjen je pregledovanju pigmentiranih kožnih lezij, kot so znamenja, madeži in melanomi.

Zakaj je dermatoskopija pomembna?

Dermatoskopija je pomembna za zgodnje odkrivanje kožnih bolezni, zlasti melanoma, ki je najbolj smrtonosen kožni rak. Ključnega pomena je zgodnje odkrivanje in diagnosticiranje melanoma, saj se zgodnji stadiji melanoma lahko uspešno zdravijo, medtem ko napredovani melanomi pogosto vodijo v resne posledice. Dermatoskopija omogoča, da ocenimo obliko, barvo, velikost in strukturo kožnih znamenj ter spremljamo morebitne spremembe v času.

Kako poteka dermatoskopski pregled?

Priprava pacienta: Pacient se mora pred pregledom sleči oblačila na mestu, kjer so suspektna znamenja, da je koža na pregledovanem področju dobro dostopna.

Nanašanje kontaktnega gela: Na kožo se nanese tanek sloj kontaktnega gela ali olja, ki pomaga odstraniti zračno vrzel med dermatoskopom in kožo ter omogoča boljšo vizualizacijo struktur pod površino.

Pregled z dermatoskopom: Zdravnik dermatolog uporablja dermatoskop, da natančno pregleda kožna znamenja. Svetloba iz dermatoskopa prodre v povrhnjico in omogoča pregled kožnih pigmentov, žilnih vzorcev in drugih struktur.

Ocena in dokumentacija: Zdravnik oceni strukturo in značilnosti znamenja ter morebitne spremembe v primerjavi s prejšnjimi pregledi.

Interpretacija rezultatov:

Rezultati dermatoskopskega pregleda so ključnega pomena za diagnosticiranje morebitnih malignih sprememb na koži. Zdravnik bo preučil značilnosti znamenja, kot so simetrija, barva, robovi, velikost in prisotnost drugih posebnih struktur, ter jih primerjal z znaki melanoma. Če zdravnik opazi spremembe, ki bi lahko nakazovale maligne procese, se običajno odloči za biopsijo spremembe ali kirurško odstranitev v celoti.

V zaključku je dermatoskopija dragocena tehnika za zgodnje odkrivanje kožnih bolezni, še posebej melanoma. Redni pregledi pri dermatologu, ki vključujejo dermatoskopijo, so ključni za ohranjanje zdrave kože in preprečevanje napredovanja kožnih bolezni. Pomembno je razumeti, da je dermatoskopija učinkovito orodje v rokah izkušenih strokovnjakov, ki lahko z njo natančno ocenijo stanje kože in zagotovijo ustrezno zdravljenje, če je to potrebno.

Odstranjevanje kožnih sprememb

V kolikor med pregledom najdemo moteče kožne spremembe, se lahko odločite za odstanitev le-teh.

Glede na velikost, lokacijo in naravo znamenja se odločimo za odstranjevanje znamenj z laserjem, radiofrekvenčno ablacijo (RF) ali klasično kirurško ekscizijo. Vedno izberemo najprimernejšo metodo, ki pušča čim manj vidne znake odstranitve znamenj.

Za več informacij o posegu odstranjevanja kožnih sprememb obiščite stran odstranjevanje znamenj.

Pogosta vprašanja

+ - Kako vem, da potrebujem tak poseg?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore  

+ - Ali se po posegu vidijo brazgotine?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore  

+ - Bodo opazili, da sem imel Facelifting

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore 

+ - Lahko Facelifting združim z drugimi posegi?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore 

+ - Več vprašanj...

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore

Dodatna vprašanja nam lahko pošljete na info@revive.si

g

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipisicing elit, sed do eiusmod

Instagram