Se lahko podočnjakov znebimo?

Oči so znane kot ogledalo naše duše in iz njih lahko razberemo marsikaj. Za marsikoga predstavljajo najlepši del obraza, žal pa jih pogosto obkrožajo temni kolobarji ali zabuhlost. Podočnjaki so pogosta težava marsikoga izmed nas – moteči so predvsem z estetskega vidika, saj dajejo izgled izčrpanosti, nenazadnje pa nas tudi postarajo. Pa se podočnjakov lahko znebimo ali jih vsaj delno omilimo?

Z besedo podočnjaki označujemo različne spremembe na koži pod očmi. Pojav podočnjakov lahko spremlja sprememba barve kože, oteklina ali pa ohlapna koža na omenjenem predelu. Nekateri ljudje imajo težave s tako imenovanimi »vrečastimi« podočnjaki, ki se kažejo kot zabuhlost pod očmi, pri drugih pa se podočnjaki kažejo v obliki temnih kolobarjev. Prisotni so lahko pri vseh starostnih skupinah in prizadenejo oba spola.

Pogosto se prvi znaki staranja pojavijo okoli oči. Z leti koža pod očmi postaja še tanjša, vezivna tkiva izgubijo elastičnost, mišice slabijo (tudi očesna mišica, ki podpira veke), mehka tkiva in kostni skelet postopno izgubljajo prostornino. Na vekah se prične nabirati odvečna koža, pojavijo se drobne gubice in gube, ki jih dodatno poslabša aktivna mimika. Pojavijo se lahko tudi temno obarvani kolobarji. Na spodnji veki se lahko pojavijo neprivlačne izbokline, ki jih povzročajo maščobni mešički oziroma izbočene maščobne blazinice. Zaradi oslabljenega limfnega sistema se na tem mestu nabira tudi tekočina, ki še dodatno pripomore k nastanku zabuhlih podočnjakov. 

 
Laura SardinšekKateri so vzroki za nastanek podočnjakov?

Podočnjaki nastanejo zaradi zelo različnih dejavnikov, običajno pa so povezani s podedovanimi konstitucijskimi lastnostmi posameznika. Večina ljudi je še vedno prepričana, da so podočnjaki samo posledica pomanjkanja spanja ali večurnega strmenja v računalniški zaslon, vendar so razlogi za njihov nastanek v resnici lahko povsem drugačni. Strokovnjaki in študije namreč podočnjake povezujejo s težavami, kot so slabokrvnost, pomanjkanje mineralov in dehidracija. Lahko so posledica določenih bolezenskih stanj, kot so sladkorna bolezen, anemija, motnje v delovanju ščitnice ter bolezni ledvic in jeter, zabuhlost pa lahko povzročajo tudi alergije. Pri ženskah se podočnjaki pogosto pojavijo v času menstruacije, v nosečnosti in menopavzi, saj se v koži zaradi hormonskih sprememb dogajajo velike spremembe. Med možne vzroke za pojav podočnjakov štejemo tudi slabe navade, kot so pitje alkohola in kave, kajenje in nezdravo prehranjevanje.

Temne kolobarje lahko povzroča tudi prekomerna izpostavljenost soncu. Porjavelost se lahko na koži pod očmi, ki je tanjša in občutljivejša, pojavi še nekoliko hitreje, ta porjavela koža pa se lahko kaže tudi v obliki podočnjakov. Zato ne pozabite s kremo za sončenje namazati tudi občutljivega predela pod očmi, najbolje pa bo, če izberete kremo z zaščitnim faktorjem 30 ali več.

Kako lahko odpravimo podočnjake?

Podočnjakov ni možno v celoti in trajno odpraviti, zlasti kadar so posledica naše genske zasnove, k sreči pa obstaja nekaj načinov in metod, s katerimi jih lahko vsaj delno omilimo. Ker so vzroki nastanka podočnjakov različni, so različni tudi pristopi k odpravljanju težave.

Ker ima prehrana pomembno vlogo pri pojavu temnih kolobarjev pod očmi in lahko ti nastanejo zaradi slabe prehrane ter pomanjkanja mineralov (predvsem železa in kalija) in antioksidantov, uživajte hrano, ki vsebuje veliko vitaminov A, C, E in K, železa in folne kisline. Zelena zelenjava je bogata z železom, ki med drugim skrbi za dober krvni pretok ter tudi tako pomaga pri premagovanju temnih podočnjakov, ki so pogosto posledica pomankanja tega minerala v krvi. Dobro je torej zaužiti čim več zelja, špinače ter ostale zelene listnate zelenjave in pa veliko citrusov, jagod, polnozrnatih izdelkov, avokada in morske hrane. Priporočljivo je tudi zmanjšati količino zaužite soli.

Kadar so na obrazu prisotni podočnjaki, je pomembna čimprejšnja in skrbna nega občutljive kože okrog oči. S pravilno izbranimi kozmetičnimi izdelki, ki so namenjeni prav negi kože okrog oči, lahko podočnjake delno omilimo. Pri nakupu kreme za oči bodite še posebej pozorni na to, da vsebuje naslednje sestavine: hialuronska kislina, kofein, vitamin C, vitamin A, vitamin K, vitamin E, arnika, aloe vera in druge. 

Koža v predelu oči se razlikuje od kože na telesu in obrazu. V periokularnem predelu je koža zelo tanka in skoznjo lahko preseva temna barva mišice očesne zapiralke ali razširjene podkožne žilice. Obarvanost je lahko tudi posledica kožnih pigmentacij, ki nastanejo zaradi pretiranega sončenja ali hormonskih sprememb. Poleg tega je v očesnem predelu prisotnih veliko manj kolagenskih in elastinskih vlaken ter žlez lojnic, zaradi česar je koža bolj suha in nagnjena k hitrejšemu gubanju. Ena izmed najprimernejših in hkrati tudi najučinkovitejših metod za vizualno zmanjšanje videza podočnjakov je terapija pelleve. Radiofrekvenčna terapija, ki se izvaja na dermatoloških in estetskih klinikah, spodbuja fibroblaste k tvorbi novega kolagena. Postopek je neinvaziven, zaradi česar ga lahko izvajamo tudi na najobčutljivejših predelih, zato je terapija še posebej primerna za tretiranje spodnje veke. Koža postane bolj napeta in čvrsta ter manj prosojna, gubice in podočnjaki pa manj izraženi. 

Po 30. letu se postopoma pričnejo pojavljati podočnjaki in vdolbine, ki nastanejo kot posledica izgube maščobnega volumna tkiva na obrazu v zgornjem delu lic. Ob staranju se volumen maščobnega tkiva na obrazu zmanjšuje, hkrati pa se tudi pomika navzdol. To se aktivneje dogaja na zgornjem delu lic, zato nastane udrtina. To praznino lahko na neinvaziven način zapolnimo s polnilom hialuronske kisline, ki je naravna in telesu lastna molekula, njena naloga pa je vzdrževanje strukture podkožja in hidracija tkiva. Kadar se odločite za tovrsten poseg, je potrebna posebna previdnost, saj lahko nepravilna indikacija ali nestrokovna izvedba zaradi slabe limfne drenaže in tanke kože v tem predelu stanje podočnjakov še poslabša, zato za tovrsten poseg izberite strokovno usposobljeno medicinsko osebje.

Če imamo zabuhle jutranje podočnjake, lahko oteklino nekoliko omilimo z mrzlimi obkladki ali hladilnimi maskami iz gela. Zelo priljubljene so tudi kreme roll-on za nego kože okoli oči (najbolje jih je hraniti v hladilniku), saj z hladno masažno kroglico spodbudimo limfno drenažo in tako odpravimo oteklino ter hkrati pospešimo mikrocirkulacijo in stimuliramo tanko kožo okoli oči. 

Če so izbočene maščobne blazinice, ki se kažejo kot zabuhlost pod očmi, in odvečna ohlapna ter nagubana koža pod očmi precej izrazite in moteče, se nepravilnost korigira s kirurškim posegom spodnje blefaroplastike, pri katerem se premesti maščobno tkivo in odstrani odvečna koža, lahko pa se zategnejo tudi ohlapne mišice. S posegom se tako znebimo odvečne kože, vrečk pod očmi in gub, vaše oči pa znova pridejo do izraza.

Dednost in proces staranja sta glavna povzročitelja nastanka podočnjakov, vendar ima pomembno vlogo pri tem tudi nezdrav življenjski slog. Vzemite podočnjake kot signal svojega telesa in se zavoljo svežega in spočitega videza tem navadam čim bolj izognite. Svojemu telesu privoščite zdravo prehrano, kakovosten spanec ter čim manj stresa.

 

g

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipisicing elit, sed do eiusmod

Instagram