Korekcija štrlečih ušes

Štrleča ušesa ali otapostaza

Štrleča ušesa so pogost pojav in ga običajno opazimo že pri otrocih. Gre za razvojno nepravilnost, ko se določeni deli ušesa ustrezno ne razvijejo, ali pa se preveč povečajo. Štrlečost se ne popravi sama, in v kolikor je moteča, je za korekcijo nujen operativni poseg. Pogosto so otroci s štrlečimi ušesi žrtve posmeha sovrstnikov in lahko to negativno vpliva na njihov psihosocialni razvoj, tako da je štrlečost zelo smiselno koregirati še pred vstopom v šolo. V obdobju do šestega leta se namreč ušesa že toliko razvijejo, da se lahko naredi korekcija.

Na žalost posega ne glede na starost in možne posledice na psihosocialni razvoj Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) ne krije, zato je poseg samoplačniški.

Lokacija

Ljubljana, Maribor, Ptuj

Zdravnik

mag. Miran Križančič dr.med.

Trajanje posega

1 ura do 1,5 ure

Nazaj na delo

Takoj oz. do 1 tedna

Anestezija

Lokalna

Cena

1.500€

Operacija štrlečih ušes, ali strokovno otoplastika, je kirurški postopek, namenjen korekciji štrlečih ušes. Korekcija s kirurškim posegom je edina možnost za trajno izboljšanje stanja, posege pa opravljamo tako pri otrocih, kot tudi pri odraslih.

Vzrok štrlečih ušes je nepravilna oblika hrustanca uhljev. Najpogosteje je slabša ukrivljenost nazaj področja, ki mu strokovno rečemo antiheliks, lahko pa je problem tudi v preveliki ušesni školjki (konhi). Med operacijo  preoblikujemo hrustance tako, da dosežemo bolj normalno obliko ušes.

Značilnosti posega

Glede na želje (pri otrocih pa glede na sposobnost sodelovanja pri operaciji) je lahko poseg v lokalni anesteziji, pri manjših otrocih pa v splošni.

Poseg v lokalni anesteziji izvedemo tako, da najprej uho  popolnoma omrtvimo z injiciranjem lokalnega anestetika, nato napravimo rez v brazdi za ušesom (kjer je kasneje praktično neviden), pridvignemo kožo za ušesom ter nato s posebno kirurško tehniko spremenimo obliko hrustanca. Če je osrednji del ušesa (ki ji pravimo ušesna školjka ali konha) povečan, je potrebno ta del zmanjšati.

Po končanem preoblikovanju hrustanca z resorbilnimi šivi zašijemo podkožje in kožo.

Pred posegom

Ob prvem obisku v naši ambulanti se vedno temeljito pogovorite s kirurgom glede želja in pričakovanj. Najprej bo kirurg napravil analizo nepravilnosti ušes oz. identificiral vzroke za štrlečost, nato pa pojasnil, na kak način bo nepravilnosti odpravil.

Pogovorili se bomo o pričakovanih rezultatih in možnih tveganjih, saj je pomembno, da pacienti razumejo postopek, tveganja in so glede končnega rezultata tudi realni.

Odgovorili bomo na vsa vaša vprašanja in poskrbeli, da se lahko boste mirno in sproščeno odločili za poseg.

Okrevanje

Običajno lahko gredo pacienti takoj po operaciji domov, se pa morajo v naslednjih dneh in tednih po posegu izogibati fizičnim aktivnostim in dvigovanju težkih bremen.

Po posegu je potrebno preko ušes nositi povezo, ki jo odstranimo po enem tednu, šivov pa ni potrebno odstranjevati. Bolečine so po posegu le blage ali zmerne in jih brez težav ublažimo s protibolečinskimi tabletami.

V kolikor je operacija pravilno, natančno izvedena in ni nepredvidenih zapletov (ki so zelo redki), na ušesih ni vidnih popolnoma nobenih očitnih sledi operacije.

Rezultati operacije so trajni, vendar se lahko ušesa sčasoma nekoliko spremenijo (kot se neprestano spreminja tudi naše telo na splošno). Operirana ušesa ne izgledajo “operirano”, temveč se vedno potrudimo, da je videz čim bolj naraven, ušesa pa se harmonično prilegajo glavi in več ne štrlijo.

Tveganja

Tveganja operacije štrlečih ušes vključujejo krvavitve, okužbe in nepravilno celjenje ran. Vendar pa so taka tveganja redka in se običajno lahko preprečijo s pravilno nego in upoštevanjem navodil po operaciji.

Na splošno velja, da je operacija štrlečih ušes varna in učinkovita rešitev za tiste, ki se želijo znebiti te estetske napake. S to operacijo imamo veliko izkušenj in znanja, tako da lahko v večini primerov dosežemo naraven in privlačen videz ušes.

Čeprav je to estetski poseg, ima običajno resnično pozitivne učinke na samozavest in samopodobo posameznika.

Mnogi ljudje s štrlečimi ušesi zaradi štrlečosti izstopajo, zaradi te nepravilnosti so manj samozavestni in se izogibajo socialnih interakcij. Korekcija ušes lahko pripomore  pri reševanju tega problema, predvsem pa pri izboljšanju samopodobe.

Pogosta vprašanja

+ - Kako vem, da potrebujem tak poseg?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore  

+ - Ali se po posegu vidijo brazgotine?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore  

+ - Bodo opazili, da sem imel Facelifting

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore 

+ - Lahko Facelifting združim z drugimi posegi?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore 

+ - Več vprašanj...

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore

Dodatna vprašanja nam lahko pošljete na info@revive.si

g

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipisicing elit, sed do eiusmod

Instagram