Mala šola pomlajevanja obraza

Znaki srbi, neprespanih noči, preveč ali premalo zabave in predvsem leta, ki hitro minevajo, puščajo na naših obrazih svoje sledi. Proces staranja se prične že z dnem, ko smo rojeni, a so v mladosti tkiva prožna, elastična, hkrati pa čvrsta in odporna. Z leti pa se procesi regeneracije upočasnijo, koža izgublja kolagenska vlakna, vsebnost elastinskih vlaken, ki dajejo prožnost, pa se zmanjšuje. Ti procesi pod vplivom gravitacije vodijo v povešanje tkiv, prerazporeditve maščobnih blazinic, zmanjšanja volumna spodaj ležeče oporne skeletne strukture in posledično k starejšemu videzu.

Procesom staranja v osnovi seveda ne moremo pobegniti, lahko pa z ustreznimi metodami ohranjamo svež in mladosten izgled še dolgo v zrela leta. Vzdrževanje avtomobila, hiše, kolesa ali oblačil se nam zdi samoumeven, vzdrževanje kondicije našega videza pa vse prepogosto prepustimo zobu časa.

V različnih življenjskih obdobjih je naše telo podvrženo različnim spremembam, tako da moramo glede na starost in te spremembe izbrati tudi ustrezno metodo za obvladovanje sprememb.

Ohranjanje sveže podobe vedno začnemo z najmanj agresivnimi metodami in tehnikami, s časoma in po potrebi pa preidemo na bolj invazivne (a tudi bolj učinkovite) tehnike. Ob začetku kakršnihkoli postopkov je pomembno analizirati obstoječe stanje kože, podkožnih blazinic, obraznega skeleta, in oceniti parametre obraza, ki pripomorejo k skladnemu videzu obraza (npr. velikost brade, proporcev nosa, oblike ter povešenosti obrvnih lokov in vek, simetrija obraza…).

Zelo pomembno je, da začetno analizo obraza prepustite tistim strokovnjakom, ki lahko ponudijo vse oblike terapij – od površinskih kozmetičnih, bolj invazivnih medicinsko-kozmetičnih (npr. HIFU, Pelleve, Profacial), pa do malo invazivnih medicinskih (pomlajevanje in odpravljanje gub ter nepravilnosti z botulinum toksinom (Botox®, Vistabel®, Dysport®) ali hialuronskimi polnili (t.i. filerji) in tudi invazivnih kirurških posegov.

Pogosto se namreč dogaja, da strokovnjaki z neinvazivnimi ali malo invazivnimi metodami poskušajo koregirati stanja, kjer te metode več niso zadostne in primerne, pač pa je za dosego primernega rezultata potrebno uporabiti kirurške metode. Na ta način seveda ne delajo kake usluge pacientom (kvečjemu svojemu žepu 😛 ). Če o predstavim malce karikirano: če so v zidu hiše luknje in manjkajoči zidaki, ni primerno samo nanesti novo fasado in lepo barvo, pač pa je potrebno najprej sanirati strukturo z bolj invazivnim, kirurškim posegom, na koncu pa pride na vrsto tudi lepa barva.

Prva stopnja je torej uporaba ustreznih kozmetičnih preparatov, ki dokazano hranijo in vlažijo kožo, ji dodajajo potrebne sestavine, preprečujejo vpliv UV sevanja in poskrbijo za primeren tonus in sijaj kože. Sočasno je smiselno stimulirati naravno regeneracijo s fokusiranim ultrazvokom (HIFU) in radiofrekvenčnim zategovanjem podpornih globljih struktur (Pelleve).

Ko so gube pregloboke in je na koži že zaznati brazde zaradi delovanja podaj ležečih mišic, je učinkovita metoda, ki je na voljo brez nevarnosti, da bo izgled zamrznjen terapija z botulinom oz. botoksom (Vistabel®, Botox®, Dysport®). 

Realno gledano je botoks najuspešnejša metoda za preprečevanje in odpravljanje mimičnih, dinamičnih gub na obrazu. 

Veliko škodo so tej nadvse uspešni terapiji naredili »rumeni« mediji, ki so obrazne značilnosti, ki so posedica pretirane uporabe polnil ali neposrečenih operacij opredelili, kot da so posledica botoksa. 

V realnosti botoks ne povzroča prav nobene »napihnjenosti« ali drugih neželjenih učinkov, saj zgolj omili dejavnost tistih mišic na obrazu, ki povzročajo prekomerno gubanje kože in s tem globoke brazde, ki negativno vplivajo na izgled obraza. 

Včasih so s količino botoksa pretiravali (celo priporočila o količini s strani proizvajalca so bila pretirana – podobno kot pri sirupih za redčenje, ki so čisto presladki, če jih mešate z vodo po navodilih proizvajalca) in je posledično bil izgled nekako »zamrznjen«, a s primerno količino vbrizgano na primerno mesto je strah, da bo izgled »umeten«, popolnoma odveč. 

Pred vsako aplikacijo botoksa je seveda izredno pomembna pravilna ocena moči mišic in posledično potrebne količine botoksa. Zato je še toliko bolj pomembno, da tovrstno terapijo zaupate strokovnjakom, ki imajo dolgoletne izkušnje in lahko pravilno ocenijo potrebno količino. Na ta način bo rezultat optimalen, hkrati pa bo tudi cena terapije nižja, saj bo doza potrebnega botoksa optimalna.

botoks

Naslednja metoda, ki je vedno bolj popularna, preverjena in učinkovita so polnila na bazi hialuronske kisline (t.i. filerji). Kot že omenjeno, lahko pretirane količine povzročijo umeten, napihnjen izraz, pretirano polnost in spremenjeno mimiko. Tudi tu se moramo zavedati, da obstaja optimalna količina in kakršnokoli pretiravanje ni potrebno, saj se lahko v vsakem trenutku doda dodatna količina za popoln videz. Polnila so primerna predvsem za oblikovanje ustnic in dodajanje volumna, ki je nekoč že bil, a je z leti upadel. Možno je odpraviti neželene brazde na ustnicah in področjih okoli njih (t.i. barcode oz »kadilske« gube), dodati polnost upadlim licem, oblikovati lepe, skladne lične loke, zmanjšati podočnjake in oblikovati nos brez operacije.

Terapija s hialuronskimi polnili je učinkovita, nevarnost, da bo videz izstopajoč ali umeten pa pri ustrezni količini popolnoma odveč. Vedno je dobro preveriti, kakšna polnila uporablja tisti, ki jih aplicira. Na tržišču je namreč veliko število bolj ali manj kvalitetnih polnil – nekako tako, kot pri avtomobilih – možno je kupiti Dacio za 10.000€ ali pa Mercedeza za 100.000€. Cena seveda odraža kakovost polnil, možnost neželjenih stranskih učinkov, učinek na tkiva, predvsem pa tudi obstojnost. Kakovostna polnila brez težav ohranjajo obliko in volumen več kot eno leto (na primer v ustnicah), na določenih mestih (na primer v predelu podočnjakov) pa tudi več let. Cenejša in manj kvalitetna polnila se razgradijo bistveno hitreje in učinek izgine že po nekaj mesecih. Na ta način lahko »poceni« terapija na koncu izpade precej dražje, kot terapija s kvalitetnimi polnili, ki jih je treba po bistveno daljšem času zgolj dodati. V primeru, da bi bili kljub vsej pazljivosti prisotni neželjeni učinki ali prevelika poudarjenost posameznih delov obraza, je polnila na osnovi hialuronske kisline vedno mogoče enostavno že v nekaj minutah odstraniti z aplikacijo encima, ki polnilo popolnoma razgradi že v nekaj minutah.

 

dr. Križančič

Pri tem pa moramo še posebej posvariti pred t.i. trajnimi polnili (ki imajo lahko zelo zavajajoče ime npr. Biopolimer® ali Aquamid®). Ta polnila so včasih uporabljali z željo, da bi učinek bil trajen in ne bi bilo potrebno obnavljati aplikacij. A na žalost se tkivo okrog takega polnila spreminja, nastanejo grudice, neravnine, lahko tudi alergijske reakcije. Taka polnila so pri nas prepovedna, bila pa so precej razširjena pred leti, na žalost pa jih še vedno aplicirajo posamezniki brez vesti v kakih »hotelskih« sobah v državah bivše Jugoslavije. V primerih, ko je bilo vbrizgano trajno polnilo, ga je praktično nemogoče odstraniti kako drugače, kot s kirurškim posegom, ki pa seveda posledično pusti tudi trajne brazgotine. Zato pravimo, da trajna polnila niso trajna rešitev, pač pa trajna težava.

V primeru, da se pod brado in na spodnjih delih lic nabere odvečna maščoba, jo lahko odpravimo s topljenjem oz t.i. lipolizo. Pri tem v podkožje v predele maščobnih blazinic vbrizgamo posebno snov, ki jih zatopi in tako zmanjša obremenitev in povešanje kože na teh področjih. Metoda je varna, učinkovita, običajno pa jo moramo za dosego optimalnega rezultata 2-3 krat ponoviti.

Sčasoma pride tudi čas, ko manj invazivne metode več ne zaležejo. Tako obdobje je potrebno prepoznati in tudi sprejeti, saj vztrajanje pri manj invazivnih metodah ne bo obrodilo želenih rezultatov, razočaranje nad metodami, ki niso (več) primerne za učinkovito odpravljanje težav pa toliko večje. Kirurški posegi, ki izredno pozitivno vplivajo na izgled, lepši in bolj estetski videz ter splošno bolje počutje vključujejo odstranjevanje odvečne viseče kože na zgornjih in spodnjih vekah, zmanjšanje maščobnih blazinic ob očeh, ki povzročajo zabuhel izraz predvsem ob jutrih (spodnja in zgornja blefaroplastika), dvig in odstranitev odvečne kože na obrazu (facelift) in vratu (necklift). Kirurške metode do najbolj učinkovite, saj odvečne in ohlapne kože na druge načine ne moremo uspešno odpraviti. Seveda zahteva vsak kirurški poseg temeljito pripravo, izvedbo in tudi ustrezen čas za okrevanje. Na srečo je celjenje na obrazu običajno zelo hitro, brazgotine, ki so posledica vsakega kirurškega posega pa izredno dobro zacelijo in so po nekaj mesecih zelo malo vidne. Vedno jih tudi planiramo na mesti, kjer so dobro skrite v gubah ali na drugih manj opaznih mestih.

Za konec lahko napišemo, da je napredek medicine, estetskih posegov in pomlajevalnih metod v zadnjih letih doživel pravi preporod in uvedbo številnih inovativnih in uspešnih metod. Pomembno je, da svoj obraz zaupate strokovnjakom, ki se s tem vsakodnevno ukvarjajo, ki spremljajo razvoj in tehnike, saj boste le na tak način deležni najprimernejše in tudi najboljše obravnave.

g

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipisicing elit, sed do eiusmod

Instagram