Sindrom zapestnega prehoda

Imate mravljince ali drevenenje po prstih rok? Vas ponoči ali proti jutru zbujajo in morate roke otresati, tuširati s hladno ali vročo vodo, dvigovati oz. spuščati, da omilite težave? Vam iz rok izpadajo predmeti in imate težave s finimi opravili z rokami?

Če imate take težave, je velika verjetnost, da imate razvit sindrom karpalnega kanala (SCC). SCC je stanje, pri kateri okolne strukture, ki potekajo skozi ožino na zapestju (karpalni kanal) stisnejo živec in povzročajo slabše prevajanje živčnih impulzov. To zaznamo kot mravjlinčenje, drevenenje ali celo kot bolečine v prstih, občutek za dotik na prstih pa je spremenjen ali odsoten. Pojavi se lahko po intenzivnejšem delu oz obremenitvah rok ali športnih obremenitvah, je pa kar trikrat pogostejši pri ženskah kot pri moških.

Pregled in diagnostika

Pri pregledu običajno preverimo, ali gre res za utesnitev v zapestju ali pa težave izhajajo iz področja vratne hrbtenice. Na natančno diagnozo je potrebno opraviti EMG preiskavo, ki nam da informacijo o stopnji in lokaciji utesnitve.

Terapija

Težave milimo z opornicami za zapestja, v veliki večini primerov pa je potreba kirurška sprostitev stisnjenih živcev v zapestju.

Poseg je v lokalni anesteziji, traja kakih 15 minut, po posegu pa gre pacient domov. Svetujemo nekajdnevni počitek s pridvignjeno roko, nato pa postopno aktivacijo in stopnjevanje aktivnosti. Rehabilitacija do normalne uporabe roke traja običajno 3-5 tednov.

 

Imate tudi vi podobne težave? Prijavite se za pregled, pri nas pa lahko tudi opravite tudi operativni poseg.

Poseg izvaja mag. Miran Križančič, dr.med., Specialist plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije, ki tovrstne posege uspešno opravlja že več kot 10 let. Njegova tehnika zagotavlja uspešno trajno odpravljenje težave, hitro rehabilitacijo, kar najmanjšo, komaj vidno brazgotino in izredno nizko možnost ponovitve težav.

 

g

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipisicing elit, sed do eiusmod

Instagram