Opercija prsi – okras vsake ženske

Prsi oz. dojke so že od nekdaj simbol ženstvenosti in zdravja. Imajo pomembno funkcijo v času dojenja, vse življenje pa so opazen del ženske lepote. Kot pa v različnih pogledih nihče ni popoln, tudi prsi pri mnogih ženskah niso popolne, skladne s telesom, primerno velike, dovolj simetrične ali pa so prevelike in zaradi tega povzročajo različne težave (npr. s hrbtenico, ponavljajočimi se vnetji itd.).

Na srečo lahko s pomočjo postopkov plastične in estetske kirurgije pomanjkljivosti dojk odpravimo ali njihovo obliko in velikost bistveno izboljšamo.

V primeru prevelikih prsi lahko napravimo zmanjšanje prsi. Pri tem odstranimo odvečno tkivo, zmanjšamo prevelike kolobarje z bradavicama in dvignemo dojki. Pri posegu želimo zagotoviti čim bolj naraven, mladosten izgled prsi, hkrati pa napraviti skladne s postavo.

V kolikor so dojke zgolj povešene a sicer primernega volumna, jih lahko s kirurškim posegom  imenovanim mastopeksija, dvignemo.  Pri tem prestavimo kolobarja z bradavicama na novo, višjo pozicijo in odstranimo odvečno, raztegnjeno kožo v spodnjih delih dojk.

Veliko deklet in žensk ima prsi manjše (hipoplastične), kot si jih želijo, imajo pa tudi težave pri izbiri oblačil, modrcov in kopalk. V takem primeru je rešitev kirurški poseg povečanja prsi (augmentacija)Povečanje prsi lahko izvedemo z vstavitvijo silikonskih prsnih vsadkov, ki so lahko okrogle ali anatomske (kapljičaste) oblike. Izbira ene ali druge vrste vsadkov je odvisna od oblike prsi, pa tudi od tega, ali si ženska želi nekoliko bolj ali nekoliko manj poudarjen zgornji pol (dekolte) prsi. Okrogli vsadki zgornji pol poudarijo bolj (push-up efekt), kapljičasti pa poudarijo naravno, anatomsko obliko prsi. 

Vsadke najpogosteje vstavimo skozi pristop pod prsmi (inframamarni pristop), kjer je brazgotina le malo vidna in prekrita z vsakim običajnim modrcom in kopalkami, druga pogosta možnost pa je vstavitev skozi rez ob kolobarju (periareolarni pristop), kjer potekajo brazgotine polkrožno na stiku med kolobarjem in kožo. Zaradi nekoliko slabše preglednosti in kontrole vstavitve ter težje kontrole krvavitve se tretji možni pristop skozi reze v pazduhah (aksilarni pristop) uporablja le izjemoma. Vsadke lahko vstavimo pod (submuskularno) ali nad veliko prsno mišico (subglandularno), vstavitev pa je odvisna od debeline tkiva na prsih in tudi od osebne izbite ženske.

V zadnjih letih je napredek v postopkih plastične kirurgije omogočil povečavo prsi na bolj naraven način, brez vstavljanja umetnega materiala in brez večjih brazgotin – povečavo prsi z lastno maščobo.

Pri taki povečavi najprej z liposukcijo skozi 3 milimetrske luknjice odvzamemo maščobo na delih telesa, kjer je je preveč (običajno so to boki, stegna in trebuh), jo prečistimo in nato skozi 1 mm veliko kanilo stavimo v dojki ter ju s tem povečamo. Ta metoda ima veliko prednost pred klasično povečavo s silikonskimi vsadki, saj po njej v telesu ni umetnega materiala, brazgotine so minimalne, velike le nekaj milimetrov in praktično neopazne tudi na popolnoma golem telesu, okrevanje pa je hitrejše, kot pri klasični povečavi. Poleg tega pa je za veliko večino žensk zelo ugodno, da pri tem z liposukcijo ostranimo neželeno odvečno maščevje v predelu stegen, zadnjice in trebuha in tako oblikujemo lepšo in skladnejšo postavo.

Okrevanje po operacijah prsi je relativno kratko in odvisno predvsem od vrste posega, ki ga moramo izvesti, običajno pa je možno praktično vse dnevne obveznosti opravljati že v nekaj dneh po posegu. Pomembno je tudi poudariti, da večina zgoraj opisanih posegov za oblikovane prsi  ne vpliva na funkcijo dojk in možnost normalnega dojenja po posegu.

 

Asist. mag. Miran Križančič, dr.med.

Specialist plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

 

g

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipisicing elit, sed do eiusmod

Instagram