REVIVE - klinika

Ganglion ali ganglionska cista

Kaj je ganglion?

Izbočenje sklepne ali tetivne ovojnice imenujemo ganglion ali ganglijska cista. Nastane na mestu, kjer je tkivo manj odporno na razteg, zato se napne, v tem mehurčku pa se prične nabirati sinovialna tekočina. Sinovijalna tekočina je brezbarven, viskozen gel , ki ima v telesu pomembno vlogo –služi podmazovanju sklepov in tetiv, tako da lahko gladko tečejo.

Sklepi, pa tudi tetive (strukture, ki prenašajo silo mišic do sklepov, ki se tako upognejo) so v telesu namreč ovite z ovojnicami in sinovijalna tekočina se nahaja znotraj take ovojnice. Ovojnica se lahko zaradi različnih razlogov na določenem mestu raztegne in izboči v obliki mehurčka, v njem pa se nabere sinovijalna tekočina. Tako izbočenje lahko opazimo skozi kožo, ki se sčasoma stanjša ali celo predre, iz odprtinice pa nato izteče brezbarvna viskozna vsebina.

Najpogosteje ganglion nastane na zapestju ali v področju sklepov prstov in na stopalu, lahko pa tudi v področju katerihkoli drugih sklepov ali tetiv. V kolikor ganglion na prstu izvira iz sklepa, ki je najbližje nohtu, lahko vpliva na rast nohta.

Razlogi nastanka gangliona

Velikokrat je tako izbočenje povezano z različnimi revmatskimi obolenji (na primer z revmatoidnim artritisom, osteoartrozo ali podobnim), običajno pa se ganglioni pojavijo spontano in brez predhodnih bolezni.

Kako prepoznamo ganglion

Če opazimo podkožno spremembo na hrbtni ali sprednji strani zapestja in se dodatno izboči, če roko upognemo, gre najverjetneje za ganglion. Opazimo lahko tudi podkožno izboklino nad sklepi prstov, pogosto na hrbtni strani nad področjem, kjer izraščajo nohti. V tem primeru lahko opazimo tudi vdolbino na nohtu, ki se kot nekakšen žleb nadaljuje proti konici nohta. Natančneje opredelimo velikost podkožne spremembe s pregledom z ultrazvokom (UZ) ali s slikanjem z magnetno resonanco (MR).

Zdravljenje

V osnovi je ganglion nenevarna podkožna sprememba in odstranitev ni potrebna, v kolikor ganglion ne povzroča težav. Predvsem lahko ganglion povzroča bolečine, če pritiska na okolne strukture, podkožno izbočenje pa je lahko tudi estetsko moteče.

Če je ganglion moteč, ga lahko izpraznimo s punkcijo. Običajno poteka punkcija v lokalni anesteziji in je tako neboleča, področje pa nato kompresijsko povijemo, v upanju, da se stene gangliona zlepijo, in se ne ponovi. Na žalost pa je pogostost ponovitev precejšnja, zato se v primeru večkratnega ponavljanja odločimo za kirurško odstranitev v lokalni anesteziji. Pri popolni odstranitvi se možnost ponovitve precej zmanjša (na žalost pa je še vedno možna, saj gre za lokalno oslabitev tkiva, ki je s kirurškim posegom ne moremo popolnoma zmanjšati).

Pregled in terapija

Vsaka podkožna sprememba še ni nujno ganglion, zato bomo ob vašem obisku v ambulanti naredili natančen pregled področja, kjer ste opazili podkožno spremembo. Pregled vključuje tudi evaluacijo funkcije roke in ostalih sprememb, ki se lahko na roki pojavijo (na primer zatikajoči prst ali »trigger finger«, obrabo sklepov, znake Dupuytrenove kontrakture in drugo). Svetovali vam bomo glede najprimerjejše nadaljnje diagnostike oz. terapije, v kolikor pa bi zagotovo šlo za ganglion, pa tudi opravili terapevtsko punkcijo.

Za pregled se lahko naročite v naše ambulante v Ljubljani, Mariboru ali na Ptuju. V vsakem primeru bo obravnava kar se da skrbna, potrudili se bomo, da bomo odpravili ali vsaj omilili vaše težave.

g

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipisicing elit, sed do eiusmod

Instagram