REVIVE - klinika

10 najpogostejših vprašanj pred lepotnim posegom

1. Bojim se splošne anestezije. Ali lahko lepotne posege izvajamo v lokalni anestezji?

Veliko lepotnih posegov lahko opravimo v lokalni anesteziji. Pri tem operirana področja omrtvimo z lokalnim anestetikom, tako da je sam poseg nato popolnoma neboleč. V lokalni anesteziji lahko na primer odstranimo odvečno kožo na vekah, popravimo štrleča ušesa, naredimo liposukcijo manjših področij telesa, odstranimo moteča kožna znamenja ali zmanjšamo prevelike male sramne ustnice na spolovilu.

2. Želim si povečavo prsi s vsadki – kakšno velikost naj izberem?

Prsne vsadke izberemo glede na dimenzije prsnega koša, obstoječo velikost prsi in ohlapnost kože, seveda pa upoštevamo tudi želje glede velikosti. Vedno napravimo meritve, nato pa še simulacijo povečave. Pacientkam svetujemo, da z velikostjo ne pretiravajo, saj lahko prevelike prsi ovirajo vsakodnevne aktivnosti, zmanjša pa se jih lahko zgolj z operacijo. Zato je pomembno, da so prsi primerno velike za vsakodnevne aktivnosti, atraktiven, še bolj poudarjen dekolte ob posebnih priložnostih pa je vedno mogoče ustvariti z izbiro ustreznega modrca.

3. Ali so zapleti po operaciji prsi pogosti?

Vsak operativni poseg prinaša tudi določena tveganja za zaplete. Nihče si zapletov ne želi, še najmanj seveda pacient in kirurg, ki posege izvaja. Estetski posegi so v splošnem zelo varni, saj morata imeti varnost in zdravje vedno prednost pred lepoto in korekcijami. Komplikacije zato niso pogoste, je pa pomembno, da se s svojim kirurgom o njih pogovorita saj je najpomembnejše, da se zaplete, v kolikor nastanejo, čim prej prepozna in ustrezno ukrepa  za njihovo rešitev.

4. Kakšne so bolečine po povečavi prsi z vsadki in kdaj se lahko vrnem na delo?

Po vsaki operaciji lahko pričakujemo nekaj bolečin. Običajno so bolečine po povečavi prsi z vsadki zmerne in jih v prvih dneh uspešno blažimo s protibolečinskimi tabletami. Intenzivnost bolečin je odvisna od velikosti vsadkov, tehnike operiranja in individualnega praga bolečine. Nekatere pacientke že po dnevu ali dveh ne potrebujejo protibolečinskih tablet, druge pa jih jemljejo še kak teden. V vsakem primeru se bolečina v nekaj dneh občutno zmanjša in ne ovira normalnega funkcioniranja. Osnovna domača opravila in lažja dela lahko opravljate že po nekaj dneh, svetujemo pa, da z pričetkom intenzivnejših opravil predvsem pa s športnimi aktivnostmi počakate, vsaj dva ali tri tedne, saj je celjenje proces, ki zahteva predvsem čas.

5. Moje prsi so prevelike, ovirajo me pri vsakodnevnih aktivnostih, pod njimi se mi delajo vnetja, pogosto pa imam tudi bolečine v hrbtenici. Kaj se da narediti?

Prevelike prsi so pogosto večji problem, kot (pre)majhne, saj povzročajo funkcionalne težave. Zmanjšanje oz. redukcija prsi je operativni poseg, pri katerem odstranimo odvečno tkivo prsi in kožo, kolobarja in bradavici pa prestavimo na višjo, bolj estetsko pozicijo. Pacientke so po zmanjšanju prsi običajno zelo zadovoljne, saj jih prevelike prsi več ne ovirajo pri vsakodnevnih aktivnostih.

6. Po porodu mi je ostala na trebuhu odvečna, raztegnjena in strijasta koža. Ali se je lahko znebim s telovadbo?

Po porodu ali izgubi večje količine telesne teže se lahko koža na trebuhu povesi oz. postane ohlapna. Koža ima omejene elastične lastnosti, elastičnost pa se s starostjo zmanjšuje. Pri ženskah, ki so bile noseče ali imele preveliko telesno težo v mlajših letih, je sposobnost, da se povrne prejšnja napetost kože bistveno večja, kot v kasnejših letih. Če koža ostane ohlapna je tako pogosto edina možnost odstranitev odvečne kože s kirurškim posegom imenovanim abdominoplastika. Pri tem posegu odstranimo odvečno kožo, zategnemo pa tudi trebušne mišice, tako da je postava lepša in bolj skladna.

7. Shujšal sem kakih 20 kilogramov, zdaj pa me moti odvečna koža na stegnih. Ali jo bom s tekom lahko odpravil?

Problem viseče, odvečne kože je po hujšanju običajno prisoten na nadlahteh, okrog pasu in na trebuhu ter na stegnih. Odvečna in viseča koža na teh mestih lahko povzroča neprijetna vnetja pod kožnimi gubami in moti pri gibanju. Tako stanje seveda tudi zelo negativno vpliva na samopodobo. Odvečna koža s telovadbo na žalost ne izgine, pač pa jo je potrebno kirurško odstraniti. Vsak poseg za seboj pušča brazgotine, ki jih vedno pozicioniramo tako, da so čim manj vidne in na mestih, kjer jih lahko dobro skrijemo.

8. Ali lahko z liposukcijo odstranimo odvečno maščobo po celem telesu?

Liposukcija je poseg, pri katerem odstranjujemo maščobo zgolj na določenih predelih telesa – na primer na trebuhu, stegnih, nadlahteh. Pomembno je poudariti, da liposukcija ni nadomestilo za hujšanje, pač pa je to metoda oblikovanja telesa. Maščobo odstranjujemo na mestih, kjer je je preveč in kjer te maščobne obloge odstopajo od splošne postave.

9. Moti me, da imam vedno utrujen, žalosten pogled, pa čeprav nisem utrujena ali žalostna. Ali lahko to kako odpravimo?

Koža okrog oči in na vekah je zelo tanka, ima malo podpornih vlaken in se hitro povesi – posledično dobi obraz bolj žalosten ali utrujen izraz. S posegom blefaroplastike odstranimo odvečno kožo na vekah, po potrebi tudi zmanjšamo ali preoblikujemo maščobne blazinice, ki so pod njimi in tako bistveno izboljšamo skladnost predela okrog oči. Poseg izvedemo v lokalni anesteziji, okrevanje je hitro, možnost zapletov pa minimalna.

10. Ali moram brazgotine po posegu mazati s kremo?

Celjenje in brazgotinjenje je proces, ki ima svoje zakonitosti. V prvi fazi celjenja se v rani tvorijo kolagenska vlakna, ki se v naslednji fazi urejajo v smeri tenzije brazgotine. Zato je pomembno, da se v začetni fazi raztegovanje brazgotine preprečuje z lepljenjem trakov proti raztezanju. Mazanje brazgotin takoj po lepotnem posegu tako odsvetujemo, saj se lahko brazgotine raztegnejo bolj, kot je to potrebno in so zato tudi bolj vidne.

g

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipisicing elit, sed do eiusmod

Instagram